Beste vertegenwoordiger(s) van ondernemersverenigingen in Altena,  

Ook u heeft ongetwijfeld naar de persconferentie van demissionair premier Rutte, vicepremier De Jonge en de voorzitter van het OMT dhr. van Dissel gekeken of geluisterd.

Naast de maatregelen die tijdens de persconferenties van 26 november jl. en afgelopen dinsdag werden aangekondigd, is er besloten om de corona maatregelen aan te scherpen. Nederland gaat vanaf zondag 19 december 2021 05:00u tot en met (naar verwachting) vrijdag 14 januari 2022 24:00u in lockdown. Doel van deze lockdown is om een vijfde coronagolf door de omikron variant te voorkomen.

Deze maatregelen zijn voor velen en zeker voor u wederom enorm ingrijpend. Ook wordt er weer een beroep gedaan op uw flexibiliteit en organisatievermogen.

Wij leven met u mee en doen ons uiterste best u zo goed als mogelijk te ondersteunen.

Er zijn diverse steunpakketten om u financieel te ondersteunen. Mocht u hier vragen over hebben, of vragen over de uitvoering van deze scherpere maatregelen, mailt u deze dan s.v.p. naar het projectteam Corona t.a.v. Fleur Groenenberg, f.groenenberg@gemeentealtena.nl. Uw vraag wordt, zo snel als mogelijk, beantwoord.

Visual_corona_maatregelen_18_december_2021.jpg

De belangrijkste maatregelen in het kort:

  • Horeca is dicht, wel bestellen en afhalen.
  • Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk.
  • Essentiële winkels blijven open tot 20:00u (bv. supermarkten en drogisten). Er geldt een mondkapjesplicht en een maximum van één bezoeker per vijf vierkante meter.
  • Ook tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris en advocatenkantoren zijn open.
  • Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, moeten de deuren sluiten.
  • Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten tot en met in ieder geval 9 januari. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.
  • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen gaan dicht. Evenals pretparken en dierentuinen.
  • Binnensportlocaties gaan dicht, zwemlessen uitgezonderd.
  • Buitensportlocaties blijven wel open tussen 05:00u tot 17:00u. Volwassenen mogen met max. twee personen op 1,5m afstand buiten sporten. Kinderen tot en met 17 jaar mogen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op hun eigen club.
  • Er geldt de komende weken een evenementenverbod. Kerstmarkten zijn verboden. Voor uitvaarten en huwelijken (max. 100 pers.), weekmarkten en professionele sportverenigingen zonder publiek geldt een uitzondering.

Overige maatregelen:
De basisregels met betrekking tot afstand houden, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, goed ventileren en het dragen van mondkapjes blijven onveranderd.

Verder wordt aanbevolen om niet meer dan twee personen vanaf 13 jaar te ontvangen, en om maximaal één keer per dag bij iemand op bezoek te gaan. In de buitenlucht geldt een maximale groepsgrootte van twee personen vanaf 13 jaar. Bij de feestdagen is de norm, maximaal vier personen.

Op deze pagina’s van de Rijksoverheid vindt u alle informatie zoals die nu bekend is gemaakt

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/12/18/verspreiding-omikron-vertragen-nederland-in-lockdown

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/kort-overzicht-coronamaatregelen

In de bijlage hebben wij een korte beeldsamenvatting voor u bijgesloten.

Met u hopen wij dat deze nieuwe maatregelen ons helpen om een nieuwe golf te voorkomen.

Van velen van u weet ik dat u zult doen wat er gevraagd wordt en wat nodig is. Ook al betekent dat wederom dat wij niet de kerstdagen en een jaarwisseling kunnen vieren zoals wij dat allemaal graag zouden willen.

We zullen net zoals we dat de afgelopen kleine twee jaar hebben gedaan, samen en met elkaar deze krachtsinspanning moeten leveren.

Vanuit de gemeente zullen wij de komende dagen en weken doorwerken om waar mogelijk u te ondersteunen en van antwoorden te voorzien op alle vragen.

Met vriendelijke groet,

Namens het gemeentebestuur van Altena,

Egbert Lichtenberg

Burgemeester